Nasz Sklep używa Cookies i innych technologi w celu polepszania dopasowania oferty dla Ciebie. Informacje zebrane za pomocą tych technologi wykorzystujemy w celach marketingowych i analitycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików Cookie. Szczegółowe informacje na temat Cookie oraz regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną dla naszej strony znajdziesz klikając na przycisk "Więcej informacji".
Zupka chińska, szczawiowa, rosół i inne zupy w ciąży - czy można je spożywać?
Wyjaśniamy, jakie zupy w ciąży są wskazane, a których lepiej unikać lub całkowicie z nich zrezygnować w stanie błogosławionym.
Rosół, pomidorówka lub zupka chińska w ciąży – co może i powinna spożywać przyszła mama, a czego musi bezwzględnie unikać?
Rozsądny wybór zupy w ciąży to podstawa dla zdrowia kobiety i jej dziecka
Bez wątpienia każda kobieta ciężarna stara się dbać o zdrową dietę na co dzień, żeby zapewnić swojemu maleństwu jak najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju. A jak powszechnie wiadomo, to nie wszystkie produkty spożywcze są zalecane dla przyszłej mamy i to z różnych ważnych względów. Szczególnie, gdy zawierają w sobie dużo zbędnych składników, które tak naprawdę przynoszą organizmowi ludzkiemu więcej szkody niż pożytku. Z tego właśnie powodu chociażby popularne ostatnimi czasy zupki chińskie w ciąży są wręcz zakazane, ponieważ:
- nie dostarczają potrzebnych witamin i minerałów ani błonnika, na które w stanie błogosławionym znacząco wzrasta zapotrzebowanie;
- i także są pełne wszelkiego rodzaju sztucznych substancji takich jak wzmacniacze smaku, konserwanty czy barwniki.
Niemniej nie oznacza to tym samym, że każda zupa w ciąży jest niewskazana dla przyszłej mamy. Głównie dotyczy to ich błyskawicznych wersji, które można przygotować z tzw. torebki w ekspresowym tempie..
Zdecydowane ''nie'' dla zupek chińskich w ciąży
- Są one bardzo chętnie wybierane, ponieważ pomagają oszczędzić czas, który trzeba byłoby poświęcić na ich samodzielne przyrządzenie.
- Nie zmienia to jednak faktu, że różnego typu zupki w proszku w ciąży, których rozbudowany skład zazwyczaj pozostawia zbyt wiele do życzenia, nie są zalecane dla kobiet w stanie błogosławionym.
- Z jednej strony są one ubogie w wartościowe składniki odżywcze, które są tak potrzebne przyszłej mamie i rozwijającemu się w jej brzuchu dziecku. W związku z tym spożywanie zupki chińskiej nie przynosi żadnych korzyści.
- I co więcej, to nadmiar zawartych w nich szkodliwych substancji może w znaczący sposób wpływać na zaburzenia rozwoju ciąży i samego płodu.
- Dlatego też już ze względu na sam skład zupki chińskiej warto wystrzegać się jej spożywania i to nawet okazjonalnego.
- Również i zupa miso w ciąży, która jest dostępna w sklepach w tzw. formie instant, nie jest zalecana dla kobiet w stanie błogosławionym.
- Pewnym wyjątkiem może być sytuacja, kiedy zostanie ona przygotowana od początku do końca w domu ze sprawdzonych i całkowicie bezpiecznych składników.
Rosół i zupa pomidorowa w ciąży – tak, ale przyrządzona w odpowiedni sposób
Talerzyk z przyssawką i przegródkami. Zobacz,jaki jest świetny.
- Na pewno o wiele lepszym wyborem jest świeżo ugotowany w domu rosół w ciąży i przygotowywane na jego bazie pomidorówka czy ogórkowa czy tzw. zupy – kremy, np. z dynii lub brokuła, które są równie pyszne.
- Oczywiście i w tym przypadku dobrze jest wiedzieć, jak w prawidłowy sposób ugotować wywar warzywny lub mięsny do poszczególnych rodzajów zup, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe dla przyszłej mamy i jej maluszka.
- Jednakże tego typu danie obiadowe to świetny pomysł, żeby kobieta ciężarna mogła dostarczyć swojemu organizmowi dużo minerałów i witamin.
- A jego niezaprzeczalnym atutem jest to, że odpowiednio przyrządzona zupa dyniowa w ciąży lub inna, jest lekkostrawną potrawą, która zbytnio nie obciąża żołądka.
- Natomiast zawarta w nich właściwa ilość błonnika zapewnia prawidłową pracę układu trawiennego, co jest niezwykle istotne w stanie błogosławionym.
Inne rodzaje zup w ciąży, które można spożywać, ale sporadycznie
- Ponadto warto wiedzieć, że istnieją takie dania, które może spożywać kobieta ciężarna, ale okazjonalnie i w ograniczonej ilości.
- Idealnym przykładem jest tutaj zupa szczawiowa w ciąży, która może być jedzona przez przyszłą mamę, ale z umiarem.
- Dzieje się tak, ponieważ zawarty w niej związek tzw. kwasu szczawiowego, jest w nadmiarze szkodliwy dla organizmu kobiety w stanie błogosławionym.
- Jego zbyt duża ilość ma wpływ na słabe wchłanianie tak potrzebnych składników mineralnych jak żelazo oraz wapń.
- Natomiast zupa grochowa w ciąży może być jak najbardziej spożywana przez przyszłą mamę, o ile nie odczuwa ona po niej silnych wzdęć.
- W ich uniknięciu może pomóc odpowiednio długie namaczanie surowego grochu, przed rozpoczęciem gotowania.
- Niemniej zupy grochowej ze względu na jej właściwości wzdymające, nie zaleca się do częstego spożywania przez kobietę ciężarną, ponieważ nagromadzone w jelitach gazy mogą powodować u niej złe samopoczucie.
Kapuśniak i zupa ogórkowa w ciąży – wyłącznie ze sprawdzonych i naturalnych składników
Zadbaj o odpowiednie nawodnienie z butelkami Muuki. Kliknij tutaj, aby zoabczyć wszystkie butelki motywacyjne.
- Większość kobiet w stanie błogosławionym odczuwa różne zachcianki żywieniowe, które dotyczą różnego rodzaju pożywienia.
- Najpowszechniejszą z nich jest ochota na kwaśne produkty spożywcze takie jak wszelkiego typu kiszonki, w tym ogórki i kapustę kiszoną.
- Sam kapuśniak w ciąży jest wskazany dla przyszłej mamy, ale pod jednym warunkiem.
- Otóż do przygotowania tej zupy należy koniecznie użyć prawdziwej kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.
- Ostatnia z nich często zawiera w sobie substancje konserwujące, a jak wiadomo, kobieta w stanie błogosławionym powinna bezwzględnie unikać ich w swojej diecie.
- Podobnie sprawa wygląda z zupą ogórkową w ciąży, która przyszła mama powinna ugotować na naturalnie kiszonych przy pomocy soli ogórkach, a nie konserwowych.
A czy zupa grzybowa w ciąży jest dozwolona dla przyszłej mamy?
- Generalnie rzecz ujmując, to zupa ugotowana z jadalnych grzybów, które pochodzą ze sprawdzonego źródła, może być spożywana przez kobietę ciężarną.
- Niemniej jednak warto mieć na uwadze fakt, że jest ona bardzo ciężkostrawna i z tego powodu nie jest polecana w stanie błogosławionym.
- Lepszą i zdrowszą alternatywą jest zupa pieczarkowa w ciąży, która jest przygotowana ze specjalnie hodowlanych grzybów, jakimi są pieczarki. Ale i tak należy spożywać ją w ograniczonych ilościach.
Wybór odpowiedniej zupy w ciąży ma ogromne znaczenie
Poduszka do karmienia, i nie tylko, marki Poofi. Zobacz wszystkie kolory, klikając tutaj.
- A zatem odpowiedź na pytanie, czy zupki chińskie są zdrowe, jest jednoznaczna, bo ze względu na swój skład i znikomą zawartość składników odżywczych, są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.
- W szczególności dotyczy to kobiet w stanie błogosławionym, które muszą zadbać zarówno o siebie same, jak i o swoje maleństwo.
- Niewątpliwie popularne zupki chińskie w ciąży budzą na forach rodzicielskich niemałe kontrowersje i nic w tym dziwnego.
- Czasami można spotkać się z opinią, że przecież zjedzenie ich od czasu do czasu nie powinno zaszkodzić przyszłej mamie ani jej dziecku.
Niemniej w ciąży do wyboru jest tyle różnego rodzaju zup, że warto wybierać ich najzdrowsze wersje. Wystarczy jedynie zatroszczyć się o ich właściwe przygotowanie.
Rosół lub zupa pomidorowa w ciąży – jak przyrządzić pożywne danie dla kobiety w stanie błogosławionym?
Nie jest więc już tajemnicą, czy zupki chińskie są szkodliwe, i że zawsze kobieta ciężarna może znaleźć zdrowsze opcje dla siebie. Warto na okres ciąży i karmienia piersią zrezygnować z błyskawicznych do przygotowania dań z proszku, które wystarczy zalać gorącą wodą. Zamiast tego o wiele lepszym rozwiązaniem jest ugotowanie zupy z prawdziwego zdarzenia.
Oto kilka praktycznych porad, jak przygotować zdrowy rosół w ciąży i nie tylko:
- Zawsze wykorzystujmy wyłącznie sprawdzone składniki i wybierajmy najwyższej jakości świeże warzywa, najlepiej z własnego ogródka lub ekologiczne ze sklepu bio.
- Rosół lepiej gotować na dobrym i chudym mięsie, całkowicie rezygnując z wykorzystania do tego zwierzęcych kości. Jest to podyktowane tym, że właśnie w nich najczęściej gromadzą się szkodliwe substancje w postaci ciężkich metali, itd.
- Niektóre zupy jak np. pomidorową czy kapuśniak w ciąży można przyrządzić na bazie wcześniej przygotowanego rosołu.
- Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast tradycyjnego wywaru mięsno – warzywnego, wykorzystać wyłącznie wywar z ugotowanej włoszczyzny.
Jest to obecnie najzdrowsza alternatywa dla zup w ciąży, która może stanowić podstawę do przyrządzenia tzw. kremu z dyni.
- Ponadto tak jak zostało to już wcześniej zaznaczone, to kapuśniak czy ogórkową dla kobiety w stanie błogosławionym lepiej ugotować z klasycznie kiszonej kapusty czy ogórków.
- Zanim jednak pod koniec gotowania zaczniemy przyprawiać tego rodzaju zupy solą, warto uprzednio sprawdzić ich smak, żeby nie przesadzić z ilością soli.
- Pamiętajmy również, żeby rosół lub pomidorówkę doprawiać przede wszystkim naturalnymi przyprawami, rezygnując ze sklepowych gotowców. Z jednej strony zawierają one zbyt dużo soli, która w ciąży nie jest wskazana. A z drugiej: są często sztucznie wzbogacane o szkodliwe wzmacniacze smaku.
Kryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.