Kategorie

Zupka chińska, szczawiowa, rosół i inne zupy w ciąży - czy można je spożywać?

Wyjaśniamy, jakie zupy w ciąży są wskazane, a których lepiej unikać lub całkowicie z nich zrezygnować w stanie błogosławionym.

Zupka chińska, szczawiowa, rosół i inne zupy w ciąży - czy można je spożywać?

Rosół, pomidorówka lub zupka chińska w ciąży – co może i powinna spożywać przyszła mama, a czego musi bezwzględnie unikać?

Rozsądny wybór zupy w ciąży to podstawa dla zdrowia kobiety i jej dziecka

 

Bez wątpienia każda kobieta ciężarna stara się dbać o zdrową dietę na co dzień, żeby zapewnić swojemu maleństwu jak najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju. A jak powszechnie wiadomo, to nie wszystkie produkty spożywcze są zalecane dla przyszłej mamy i to z różnych ważnych względów. Szczególnie, gdy zawierają w sobie dużo zbędnych składników, które tak naprawdę przynoszą organizmowi ludzkiemu więcej szkody niż pożytku. Z tego właśnie powodu chociażby popularne ostatnimi czasy zupki chińskie w ciąży są wręcz zakazane, ponieważ:

  • nie dostarczają potrzebnych witamin i minerałów ani błonnika, na które w stanie błogosławionym znacząco wzrasta zapotrzebowanie;

  • i także są pełne wszelkiego rodzaju sztucznych substancji takich jak wzmacniacze smaku, konserwanty czy barwniki.

 

Niemniej nie oznacza to tym samym, że każda zupa w ciąży jest niewskazana dla przyszłej mamy. Głównie dotyczy to ich błyskawicznych wersji, które można przygotować z tzw. torebki w ekspresowym tempie..

 

Zdecydowane ''nie'' dla zupek chińskich w ciąży

  • Są one bardzo chętnie wybierane, ponieważ pomagają oszczędzić czas, który trzeba byłoby poświęcić na ich samodzielne przyrządzenie. 

  • Nie zmienia to jednak faktu, że różnego typu zupki w proszku w ciąży, których rozbudowany skład zazwyczaj pozostawia zbyt wiele do życzenia, nie są zalecane dla kobiet w stanie błogosławionym.

  • Z jednej strony są one ubogie w wartościowe składniki odżywcze, które są tak potrzebne przyszłej mamie i rozwijającemu się w jej brzuchu dziecku. W związku z tym spożywanie zupki chińskiej nie przynosi żadnych korzyści.

  • I co więcej, to nadmiar zawartych w nich szkodliwych substancji może w znaczący sposób wpływać na zaburzenia rozwoju ciąży i samego płodu. 

  • Dlatego też już ze względu na sam skład zupki chińskiej warto wystrzegać się jej spożywania i to nawet okazjonalnego.

  • Również i zupa miso w ciąży, która jest dostępna w sklepach w tzw. formie instant, nie jest zalecana dla kobiet w stanie błogosławionym.

  • Pewnym wyjątkiem może być sytuacja, kiedy zostanie ona przygotowana od początku do końca w domu ze sprawdzonych i całkowicie bezpiecznych składników.

Rosół i zupa pomidorowa w ciąży – tak, ale przyrządzona w odpowiedni sposób


talerzyk z przyssawką marki nanas manners
Talerzyk z przyssawką i przegródkami. Zobacz,jaki jest świetny.

  • Na pewno o wiele lepszym wyborem jest świeżo ugotowany w domu rosół w ciąży i przygotowywane na jego bazie pomidorówka czy ogórkowa czy tzw. zupy – kremy, np. z dynii lub brokuła, które są równie pyszne.

  • Oczywiście i w tym przypadku dobrze jest wiedzieć, jak w prawidłowy sposób ugotować wywar warzywny lub mięsny do poszczególnych rodzajów zup, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe dla przyszłej mamy i jej maluszka.

  • Jednakże tego typu danie obiadowe to świetny pomysł, żeby kobieta ciężarna mogła dostarczyć swojemu organizmowi dużo minerałów i witamin. 

  • A jego niezaprzeczalnym atutem jest to, że odpowiednio przyrządzona zupa dyniowa w ciąży lub inna, jest lekkostrawną potrawą, która zbytnio nie obciąża żołądka.

  • Natomiast zawarta w nich właściwa ilość błonnika zapewnia prawidłową pracę układu trawiennego, co jest niezwykle istotne w stanie błogosławionym.

Inne rodzaje zup w ciąży, które można spożywać, ale sporadycznie

  • Ponadto warto wiedzieć, że istnieją takie dania, które może spożywać kobieta ciężarna, ale okazjonalnie i w ograniczonej ilości.

  •  Idealnym przykładem jest tutaj zupa szczawiowa w ciąży, która może być jedzona przez przyszłą mamę, ale z umiarem.

  • Dzieje się tak, ponieważ zawarty w niej związek tzw. kwasu szczawiowego, jest w nadmiarze szkodliwy dla organizmu kobiety w stanie błogosławionym. 

  • Jego zbyt duża ilość ma wpływ na słabe wchłanianie tak potrzebnych składników mineralnych jak żelazo oraz wapń.

  • Natomiast zupa grochowa w ciąży może być jak najbardziej spożywana przez przyszłą mamę, o ile nie odczuwa ona po niej silnych wzdęć.

  • W ich uniknięciu może pomóc odpowiednio długie namaczanie surowego grochu, przed rozpoczęciem gotowania. 

  • Niemniej zupy grochowej ze względu na jej właściwości wzdymające, nie zaleca się do częstego spożywania przez kobietę ciężarną, ponieważ nagromadzone w jelitach gazy mogą powodować u niej złe samopoczucie.

 

Kapuśniak i zupa ogórkowa w ciąży – wyłącznie ze sprawdzonych i naturalnych składników


Zadbaj o odpowiednie nawodnienie z butelkami Muuki. Kliknij tutaj, aby zoabczyć wszystkie butelki motywacyjne.


  • Większość kobiet w stanie błogosławionym odczuwa różne zachcianki żywieniowe, które dotyczą różnego rodzaju pożywienia. 

  • Najpowszechniejszą z nich jest ochota na kwaśne produkty spożywcze takie jak wszelkiego typu kiszonki, w tym ogórki i kapustę kiszoną.

  • Sam kapuśniak w ciąży jest wskazany dla przyszłej mamy, ale pod jednym warunkiem.

  • Otóż do przygotowania tej zupy należy koniecznie użyć prawdziwej kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.

  • Ostatnia z nich często zawiera w sobie substancje konserwujące, a jak wiadomo, kobieta w stanie błogosławionym powinna bezwzględnie unikać ich w swojej diecie.

  • Podobnie sprawa wygląda z zupą ogórkową w ciąży, która przyszła mama powinna ugotować na naturalnie kiszonych przy pomocy soli ogórkach, a nie konserwowych.

A czy zupa grzybowa w ciąży jest dozwolona dla przyszłej mamy?

  • Generalnie rzecz ujmując, to zupa ugotowana z jadalnych grzybów, które pochodzą ze sprawdzonego źródła, może być spożywana przez kobietę ciężarną.

  • Niemniej jednak warto mieć na uwadze fakt, że jest ona bardzo ciężkostrawna i z tego powodu nie jest polecana w stanie błogosławionym.

  • Lepszą i zdrowszą alternatywą jest zupa pieczarkowa w ciąży, która jest przygotowana ze specjalnie hodowlanych grzybów, jakimi są pieczarki. Ale i tak należy spożywać ją w ograniczonych ilościach.

Wybór odpowiedniej zupy w ciąży ma ogromne znaczenie


Poduszka do karmienia, i nie tylko, marki Poofi. Zobacz wszystkie kolory, klikając tutaj.

  • A zatem odpowiedź na pytanie, czy zupki chińskie są zdrowe, jest jednoznaczna, bo ze względu na swój skład i znikomą zawartość składników odżywczych, są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. 

  • W szczególności dotyczy to kobiet w stanie błogosławionym, które muszą zadbać zarówno o siebie same, jak i o swoje maleństwo. 

  • Niewątpliwie popularne zupki chińskie w ciąży budzą na forach  rodzicielskich  niemałe kontrowersje i nic w tym dziwnego. 

  • Czasami można spotkać się z opinią, że przecież zjedzenie ich od czasu do czasu nie powinno zaszkodzić przyszłej mamie ani jej dziecku. 

 

Niemniej w ciąży do wyboru jest tyle różnego rodzaju zup, że warto wybierać ich najzdrowsze wersje. Wystarczy jedynie zatroszczyć się o ich właściwe przygotowanie.

 

Rosół lub zupa pomidorowa w ciąży – jak przyrządzić pożywne danie dla kobiety w stanie błogosławionym?

Nie jest więc już tajemnicą, czy zupki chińskie są szkodliwe, i że zawsze kobieta ciężarna może znaleźć zdrowsze opcje dla siebie. Warto na okres ciąży i karmienia piersią zrezygnować z błyskawicznych do przygotowania dań z proszku, które wystarczy zalać gorącą wodą. Zamiast tego o wiele lepszym rozwiązaniem jest ugotowanie zupy z prawdziwego zdarzenia. 

 

Oto kilka praktycznych porad, jak przygotować zdrowy rosół w ciąży i nie tylko:

  • Zawsze wykorzystujmy wyłącznie sprawdzone składniki i wybierajmy najwyższej jakości świeże warzywa, najlepiej z własnego ogródka lub ekologiczne ze sklepu bio.

  • Rosół lepiej gotować na dobrym i chudym mięsie, całkowicie rezygnując z wykorzystania do tego zwierzęcych kości. Jest to podyktowane tym, że właśnie w nich najczęściej gromadzą się szkodliwe substancje w postaci ciężkich metali, itd.

  • Niektóre zupy jak np. pomidorową czy kapuśniak w ciąży można przyrządzić na bazie wcześniej przygotowanego rosołu.

  • Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast tradycyjnego wywaru mięsno – warzywnego, wykorzystać wyłącznie wywar z ugotowanej włoszczyzny. 

 

Jest to obecnie najzdrowsza alternatywa dla zup w ciąży, która może stanowić podstawę do przyrządzenia tzw. kremu z dyni.

 

  • Ponadto tak jak zostało to już wcześniej zaznaczone, to kapuśniak czy ogórkową dla kobiety w stanie błogosławionym lepiej ugotować z klasycznie kiszonej kapusty czy ogórków.

  • Zanim jednak pod koniec gotowania zaczniemy przyprawiać tego rodzaju zupy solą, warto uprzednio sprawdzić ich smak, żeby nie przesadzić z ilością soli.

  • Pamiętajmy również, żeby rosół lub pomidorówkę doprawiać przede wszystkim naturalnymi przyprawami, rezygnując ze sklepowych gotowców. Z jednej strony zawierają one zbyt dużo soli, która w ciąży nie jest wskazana. A z drugiej: są często sztucznie wzbogacane o szkodliwe wzmacniacze smaku.

KryspinaKryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.

Może Ci się spodobać...

 

© 2014 Magento Demo Store. All Rights Reserved.