27
Aug

Awokado dla niemowlaka: pasta i potrawy dla dzieci – od kiedy i jakie ma właściwości?

2019-08-27 12:35:26 |
Odsłon 32 |


Podpowiadamy, jak przyrządzić awokado dla najmłodszych dzieci i dlaczego warto go im podawać.

Awokado dla niemowlaka: pasta i potrawy dla dzieciAwokado dla dzieci - od kiedy i dlaczego warto wprowadzić je do diety najmłodszych?

Rozszerzanie diety niemowlaka to jeden z najważniejszych etapów w życiu maluszka, w którego trakcie możemy świadomie jako rodzice kształtować jego przyszłe nawyki żywieniowe. Dlatego tak istotne jest zapoznanie pociechy ze smakami różnych owoców i warzyw, w tym rosnących poza naszym ojczystym krajem.

Nic zatem dziwnego, że dość często pojawia się wśród rodziców pytanie, od którego miesiąca dziecko może jeść awokado? Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że ten egzotyczny owoc staje się popularny i coraz chętniej gościmy go na swoich stołach w domu. Nie wspominając już o tym, że posiada ono w sobie mnóstwo różnorodnych składników odżywczych, które są tak niezbędne dla zdrowia człowieka oraz prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego.

 

Obecnie przyjmuje się, że awokado dla niemowlaka doskonale nadaje się na początek rozszerzenia diety z kilku ważnych powodów, więc można go spokojnie wprowadzić już od 7 miesiąca życia maluszka.

Naturalnie najpierw warto zapoznać bobasa ze smakami naszych rodzimych owoców i warzyw. Niemniej jednak samo awokado dla dzieci jest jak najbardziej wskazane z różnych względów, zwłaszcza prozdrowotnych.

 

Zalety awokado, które musisz znać

Oto jego najważniejsze zalety, które przemawiają za tym, że warto podawać ten owoc już niemowlętom przy zapoznawaniu ich z nowymi rodzajami jedzenia:

  • -To jedno z tych najzdrowszych owoców i warzyw, które według rankingu stworzonego przez amerykańską organizację Enviromental Working Group (w skrócie EWG) są najbardziej ''czyste'' i przede wszystkim wolne od potencjalnych zanieczyszczeń środkami ochrony roślin stosowanymi na szeroką skalę w rolnictwie, czyli tzw. pestycydami. Jednakże awokado wysuwa się na czele statystyki określanej mianem ''zdrowej piętnastki''.
    Dzieje się tak dlatego, że praktycznie nie znaleziono w nim pozostałości po szkodliwych substancjach, a jeśli już to były one w śladowych ilościach, które nie zagrażają ludzkiemu zdrowiu. Wobec tego awokado dla niemowlaka jest jak najbardziej bezpieczną opcją na ''czysty'' owoc i świetnie sprawdzi się na pierwsze miesiące rozszerzenia jego diety o nowe smaki.

 

  • -I co najważniejsze, jest ono znakomitym źródłem wszelkich potrzebnych najmłodszym dzieciom składników odżywczych, gdyż zawiera w sobie tak potrzebne im witaminy z grupy B oraz A, C, K i E, a także minerały w postaci cynku, potasu, magnezu czy manganu.
    Oprócz tego awokado dla niemowlaka to również doskonałe bogactwo białka oraz zdrowych i przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych zalecanych do stosowania już od samego początku w diecie maluszka takich jak omega – 6 i omega – 3, a także omega – 9. Mają one dużo dobroczynnych właściwości dla małego organizmu, ponieważ wspierają one właściwy rozwój układu nerwowego oraz wzrokowego, a przy tym wzmacniają układ immunologiczny i poprawiają odporność.

  • -Ponadto awokado dla dzieci jest idealne także pod tym względem, że jest bardzo kaloryczne (w 100 g owocu znajduje się od 160 kcal do aż 200 kcal!), ale nie zawiera w sobie cukrów prostych. Co więcej, można w prosty sposób zrobić z niego tzw. papkę czy pastę, którą bez obaw nakarmimy swoją najmłodszą pociechę. Jeśli jednak planujemy karmić malucha modną ostatnimi czasy metodą BLW (Bobas Lubi Wybór), to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby awokado dla niemowlaka podać w małych kawałkach.

 

Niewątpliwie są to najlepsze powody, dla których warto urozmaicić dietę małego dziecka o ten wyjątkowy owoc, jaki posiada tak dużo zdrowotnych właściwości. Niemniej warto też wiedzieć, jak przyrządzić awokado dla niemowlaka i starszej pociechy, żeby z chęcią spróbowały go oraz polubiły od pierwszego smaku. Poniżej kilka pomysłów na podanie dzieciom tego egzotycznego owocu.

 

Przepisy dla dzieci na słodko i na wytrawniePrzepisy dla dzieci na słodko i na wytrawnie

Kolejną kwestią jest zastanowienie się, co zrobić z awokado, żeby zasmakowało maluszkowi? Generalnie jest to owoc, który najczęściej spożywa się na surowo i to bez konieczności zastosowania dodatkowej obróbki termicznej. Wystarczy jedynie obrać go ze skórki i wyjąć z niego pestkę.

W związku z tym awokado dla dzieci, które dopiero mają rozszerzaną dietę, można podać w dwojaki sposób:

  • -w poręcznych kawałkach, gdy stosujemy od samego początku wspomnianą wyżej metodę BLW
  • -albo samodzielnie w postaci gładkiej papki bądź dodanej do innej potrawy, np. warzywnej zupy, żeby uzupełnić ją o zdrowe tłuszcze.

 

Można też łatwo przygotować do jedzenia pastę z awokado dla niemowlaka, która w najprostszej wersji polega na dokładnym rozgnieceniu miąższu owocu przy pomocy widelca. Nie jest nawet konieczne użycie do niej blendera ani miksera. Szczególnie gdy wykorzystamy do tego w pełni dojrzałe awokado, które jest na tyle miękkie, że zrobienie z niego ''papki'' nie sprawia żadnych problemów. Natomiast gdy nasz maluch zasmakuje w tym owocu, to można bardziej z nim poeksperymentować w kuchni i spróbować połączyć z innymi smakami. Zaprocentuje to tym, że posiłki niemowlaka wzbogacimy o inne niezbędne dla jego zdrowia składniki mineralne. Ponadto zawarta w nim witamina C wspomaga układ odpornościowy dziecka, a także umożliwia zwiększone wchłanianie żelaza z innych posiłków, zapobiegając w ten sposób często pojawiających się jego niedoborów, a w konsekwencji – anemii.

Warto przy tym pamiętać, że pyszny deser z awokado dla niemowlaka będzie zawsze chętnie przez niego zjedzony i pomoże uzupełnić potrzebne do jego prawidłowego rozwoju witaminy i minerały. Ale nie oznacza to, że owoc można zaserwować maluszkowi tylko na słodko, ponieważ i w wersji wytrawnej również jest smaczny.

 

Pyszne potrawy z awokado dla dzieciPyszne potrawy z awokado dla dzieci

Przedstawiamy parę pomysłów na smaczne potrawy z awokado dla dzieci:

Owocowe deserki

  • -Owocowe małe deserki dla najmłodszych, czyli rozgniecione lub zblendowane awokado z dojrzałym bananem. Jego słodycz sprawia, że maluch nie jest w stanie wyczuć specyficznego dla niektórych smaku tego owocu. Można również wypróbować połączenie awokado z innymi słodkimi owocami jak np. miękką gruszką lub uprzednio ugotowanym i startym jabłuszkiem.

 

Zdrowe kasze

  • -Różnego rodzaju zdrowe kasze, w tym kasza jaglana i kasza manna, które na talerzu dokładnie połączymy z musem owocowym, w którym znajduje się awokado dla niemowlaka. Najpierw należy - według przepisu na opakowaniu - ugotować dany rodzaj naturalnej kaszki, która sama w sobie jest bez konkretnego smaku. Natomiast po jej lekkim ostudzeniu można dodać rozgniecione awokado wymieszane z innymi owocami, np. bananem, gotowanym jabłkiem, gruszką czy maliną lub truskawką, jeśli maluszek nie ma na nie alergii.

 

Kolorowe koktajle

  • -Kolorowe koktajle z wykorzystaniem sezonowych polskich owoców i bananów, z dodatkiem wody lub jogurtu naturalnego. To idealne rozwiązanie dla starszych niemowląt i dzieci po skończonym pierwszym roku życia, które są już na bardziej zaawansowanym etapie rozszerzania diety i wypróbowały już różne smaki osobno. A zatem to dobry czas na ich połączenie w postaci pysznych i przede wszystkim zdrowych koktajli owocowych, do których koniecznie dodajmy awokado ze względu na jego dobroczynne właściwości. Jednakże przy ich wykonaniu nie obejdzie się bez profesjonalnego blendera, ponieważ nie wszystkie owoce są na tyle miękkie, że można rozgnieść je widelcem. Dzięki temu unikniemy dużych kawałków i grudek w koktajlu, które mogą zniechęcić niektóre maluchy do ich wypicia do końca.
  • Ponadto awokado dla dzieci dodane do tego typu napojów sprawia, że są one zarazem odpowiednio zagęszczone i zyskują na aksamitnej konsystencji. Oprócz owoców do koktajlu można także dodać garść zielonych liści szpinaku lub jarmużu, żeby przemycić dla maluszka zdrowe warzywo. Nie musimy obawiać się, że dziecko nie będzie chciało go wypić ze względu na specyficzny smak dodatku warzywnego, zwłaszcza gdy dodamy do niego banana, który go fantastycznie neutralizuje.

 

Pyszny i aksamitny krem

  • -Dokładnie zmiksowane awokado z kawałkami słodkiego banana i dodatkiem prawdziwego gorzkiego kakao to ciekawe rozwiązanie na przygotowanie maluszkowi zdrowego i przede wszystkim pysznego aksamitnego kremu. Oczywiście ten patent sprawdzi się w sytuacji, gdy nasza pociecha nie ma uprzednio stwierdzonego uczulenia na czekoladę.

    Jest to smakowity deser z awokado dla niemowlaka, który można spożywać samodzielnie bądź wykorzystać jako dodatek do pieczywa lub innych dań na słodko. Dla starszych dzieci powyżej pierwszego roku życia można go odrobinę posłodzić naturalnie miodem. Natomiast dodanie do kremu zmielonych na pył orzechów laskowych, włoskich lub migdałów, sprawi, że otrzymamy go w wersji czekoladowo – orzechowej. Niemniej dobrze jest przy tym pamiętać, że są one jednymi z popularnych alergenów i nie każdy maluch może je spożywać nawet w śladowych ilościach.

 

Pasta z awokado dla dzieci

  • -Największą popularnością cieszy się jednak wytrawna pasta z awokado dla dzieci, którą można przygotować na kilka sposobów. Bazą do każdej z nich jest rozgniecione widelcem lub blenderem owoc, do którego można dodać inne składniki. Bez wątpienia pasta z awokado dla niemowlaka powinna być najprostsza.

    Wystarczy zrobić z samego owocu papkę, ewentualnie dodać do niej odrobinę czosnku i soku z cytryny. Dobrze sprawdza się również pasta z awokado dla dzieci z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Można też pokusić się o eksperymenty z innymi warzywami, aby nieco urozmaicić to danie.

 

Awokado do smarowania, lub do sałatki

  • -Natomiast gdy mamy bardzo dojrzałe awokado to można wykorzystać je jako aksamitne masło na chleb lub bułki, na które następnie ułożymy pyszne dodatki w postaci kolorowych warzyw lub gotowanej szynki bądź ryb. Tymczasem dla starszych dzieci można przemycić ten owoc w sałatce.

 

Zdecydowanie warto jak najwcześniej zapoznać niemowlę ze smakiem awokado. Jedynie trzeba pamiętać o tym, żeby wybierać jego dojrzałe odmiany, a skórkę dokładnie wyszorować zanim zaczniemy go przyrządzać. Ponadto również i awokado dla dzieci - choć jest to mało prawdopodobne – może uczulić i wywołać niepożądaną reakcję alergiczną, więc dobrze jest obserwować pociechę po podaniu każdej nowości w jedzeniu.

 

Autor artykułu:

 

Kryspina

 

Kryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.

 

 

Skomentuj

0 Komentarze

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.