Nasz Sklep używa Cookies i innych technologi w celu polepszania dopasowania oferty dla Ciebie. Informacje zebrane za pomocą tych technologi wykorzystujemy w celach marketingowych i analitycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików Cookie. Szczegółowe informacje na temat Cookie oraz regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną dla naszej strony znajdziesz klikając na przycisk "Więcej informacji".
Szpinak dla niemowlaka: od którego miesiąca życia? Właściwości i przepisy
Wyjaśniamy, czy małe dziecko może jeść szpinak i od kiedy można mu go bezpiecznie podawać.
Szpinak dla niemowlaka – od kiedy można wprowadzić go do diety maluszka?
Dieta małego dziecka powinna być bez dwóch zdań bardzo urozmaicona, żeby dostarczyć mu wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju psychoruchowego i zachowania zdrowia składników odżywczych. Dlatego też nie może zabraknąć w niej różnorodnych warzyw i owoców, które są najlepszym i przede wszystkim najbogatszym źródłem witamin i minerałów.
Naturalnie przełomowym momentem dla każdego niemowlaka jest rozpoczęcie rozszerzania diety o produkty spożywcze inne niż mleko mamy bądź modyfikowane:
- Obecnie przyjmuje się, że już na sam początek warto zapoznać maluszka z różnymi owocami i warzywami, ponieważ ma to duży wpływ na wykształcenie u niego odpowiednich nawyków żywieniowych.
- Zwiększa to szansę na to, że dziecko w przyszłości będzie chętniej wybierało różne rodzaje zdrowego pożywienia, które dostarczy mu wszystkie potrzebne składniki mineralne i witaminy, jakie odpowiadają za prawidłową pracę całego organizmu i jego poszczególnych układów.
- Natomiast o tym, kiedy rozszerzać dietę niemowlaka w dzisiejszych czasach już nie decyduje fakt, czy pociecha jest karmiona w sposób naturalny czy przy pomocy specjalistycznej mieszanki modyfikowanej. Współcześnie najlepiej poczekać z rewolucją żywieniową do momentu aż niemowlę ukończy pół roku życia. Jednym z wyjątków jest sytuacja, w której to właśnie lekarz pediatra dziecka zdecyduje o nieco wcześniejszym wprowadzaniu stałych pokarmów, np. ze względów zdrowotnych.
- Niemniej rozpoczynając rozszerzanie diety maluszka dobrze jest zadbać o jej urozmaicenie w granicach rozsądku. Oznacza to, że najpierw proponujemy mu jedno wybrane warzywo i obserwujemy, czy nie występuje po nim reakcja uczuleniowa. Następnie stopniowo zapoznajemy niemowlę z innymi jarzynami, aby mogło poznać ich smak.
- Bardzo często rodzice zastanawiają się przy tym, które z warzyw i owoców można podawać najmłodszym dzieciom, a z którymi koniecznie trzeba poczekać. Nic zatem dziwnego, że w obrębie ich zainteresowań jest szpinak dla niemowlaka, który przecież jest uważany za jedno z najzdrowszych zielonych warzyw na świecie.
- A zatem kiedy można go dać do spróbowania maluchowi, którego dieta jest rozszerzana o jedzeniowe nowości? Niektóre źródła podają, że tak naprawdę wszystkie warzywa i owoce są idealne dla półrocznych dzieci.
Jednakże jeśli chodzi o szpinak dla niemowląt to lepiej wstrzymać się z podaniem go do mniej więcej 9 miesiąca życia, ponieważ w swoim składzie oprócz cennych mikroelementów zawiera także tzw. kwas szczawiowy.
- Wobec tego nie jest również wskazane podawanie go w zbyt dużych ilościach, gdyż jego nadmiar w organizmie może skutkować niedoborami wapnia, który jest przecież tak ważny dla małych dzieci.
- Ponadto z tego względu szpinak nie jest też polecany przy problemach zdrowotnych z nerkami, zwłaszcza przy skłonności do pojawiania się w nich kamieni.
Szpinak dla dzieci – jego najważniejsze właściwości, które mają niebagatelny wpływ na zdrowie.
Gdy już poznaliśmy twierdzącą odpowiedź na pytanie, czy małe dziecko może jeść szpinak, to koniecznie trzeba przy tym wspomnieć o jego właściwościach, które są nie tylko prozdrowotne, ale i lecznicze. Wobec tego jest on uważany za jedno z najbardziej zdrowych i przede wszystkim pełnowartościowych warzyw. Z tego powodu zaleca się jego spożywanie przez osoby dorosłe, a także najmłodsze pociechy.
W szpinaku można odnaleźć następujące witaminy i minerały, z których każdy pełni istotną rolę w ludzkim organizmie:
- to świetne źródło witaminy C niezbędnej do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego
- można odnaleźć w nim inne cenne witaminy takie jak A, B6, E i K
- zawiera w sobie specjalne przeciwutleniacze, jakimi oprócz witaminy C są luteina i tzw. beta – karoten, a które chronią przed powstawaniem nowotworów i miażdżycą, czyli dość powszechną chorobą cywilizacyjną polegającą na niebezpiecznym zwężeniu naczyń tętniczych
- ze względu na wysoką zawartość żelaza jest zalecany przy anemii, która bardzo często dotyczy niemowląt
- z kolei zawarty w nim magnez i potas, które korzystnie wpływają na układ krążenia, a szczególnie serce i regulują jego pracę, a także przeciwdziałają niekontrolowanym skurczom mięśni
- jest bogaty w kwas foliowy, który ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, a szczególnie jest konieczny dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ zapobiega wrodzonym tzw. wadom cewy nerwowej.
Przykładowe pomysły na przepisy na szpinak dla niemowlaka na surowo i po obróbce cieplnej.
Szpinak dla niemowląt od 9 miesiąca życia w niewielkich ilościach jest zdrowym rozwiązaniem, które dostarczy maluszkowi dużo tak potrzebnych mu do rozwoju składników odżywczych. Niemniej jednak wyzwaniem dla rodziców jest podanie go dziecku w atrakcyjnej i bezpiecznej formie.
Generalnie szpinak można spożywać w dwojaki sposób:
- Na surowo jako zielony dodatek do koktajli czy smoothie, np. ze zblendowanym bananem i jabłkiem, jeśli maluszek miał już możliwość się z nimi zapoznać i nie ma stwierdzonej na nie alergii. Natomiast dla starszych dzieci liśćmi szpinaku można ozdobić kanapkę lub podać z innymi warzywami pod postacią pysznej sałatki.
- Albo można przyrządzić z niego posiłek na ciepło.
- Ogromną popularnością cieszy się zupa szpinakowa, która jest smaczna z jajkiem. Oprócz niej można ze szpinaku zrobić ciepły dodatek warzywny do obiadu – jego liście delikatnie poddusić i dodać mu smaku śmietaną.
- Natomiast w połączeniu z serem to idealnie nadaje się on także jako nadzienie do domowych pierogów czy naleśników.
Autor artykułu:
Kryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.