Nasz Sklep używa Cookies i innych technologi w celu polepszania dopasowania oferty dla Ciebie. Informacje zebrane za pomocą tych technologi wykorzystujemy w celach marketingowych i analitycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików Cookie. Szczegółowe informacje na temat Cookie oraz regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną dla naszej strony znajdziesz klikając na przycisk "Więcej informacji".
Imbir w ciąży: czy można go spożywać? Na mdłości, przeziębienie, lub jako dodatek
Wyjaśniamy, czy przyszła mama może bezpiecznie stososować imbir. Jak jeść go lub przyrządzić z niego pyszną herbatkę?
Imbir na przeziębienie i inne powszechne dolegliwości zdrowotne – jakie są jego podstawowe właściwości lecznicze?
Imbir to wyjątkowa roślina, która znajduje przede wszystkim szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie wykorzystuje się go jako aromatyczną przyprawę do ciast, a także i niektórych potraw oraz rodzajów dań. Niemniej jednak ze względu na swoje prozdrowotne korzyści, jest również chętnie wykorzystywany przy różnego typu dolegliwościach, a także na poprawę odporności organizmu. Zanim jednak przejdziemy do niezwykle ważnej kwestii, na co pomaga imbir i kiedy jego stosowanie jest wskazane, warto dowiedzieć się, jakie są w nim zawarte składniki odżywcze.
Gdy spożywamy go, to dostarczamy swojemu organizmowi drogocenne:
- witaminy – z grupy B, a w szczególności B1 i B2,
- a także kwas askorbinowy (czyli popularną witaminę C)
- minerały takie jak wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor oraz potas
- białka
- tłuszcze
- a także kwasy organiczne.
Ponadto imbir zawiera specjalne olejki eteryczne, które odpowiadają za jego charakterystyczny aromat oraz smak, jaki można określić jako gorzkawy. To sprawia, że jest często wybierany jako przyprawa w kuchni, ale nie tylko. Imbir posiada w głównej mierze lecznicze właściwości, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, napotne, przeciwzakrzepowe, a nawet wykrztuśne czy moczopędne.
- Z tego względu znakomicie sprawdza się przy przeziębieniach i ma również dobry wpływ na układ immunologiczny, a tym samym i podnosi odporność.
- Pomaga także na powszechne problemy związane z układem pokarmowym, czyli na ból brzucha, rozwolnienie (biegunkę) oraz nudności i wymioty.
- Łagodzi objawy choroby lokomocyjnej.
Redukuje poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew i obniża jej ciśnienie. - Usprawnia krążenie w organizmie, przez co również zmniejsza dolegliwości opuchniętych nóg.
- Wspomaga procesy trawienne organizmu i niweluje wzdęcia.
A zatem jak można trafnie wywnioskować, to właśnie imbir w ciąży wydaje się wręcz być idealnym rozwiązaniem na dość częste kłopoty zdrowotne kobiet w stanie błogosławionym. Szczególnie, że jest naturalnym lekiem, który wspiera organizm w walce z przeziębieniem, przebiegającym z katarem i kaszlem. Jego właściwości przeciwzapalne pozwalają zbić gorączkę oraz przynoszą ulgę przy bolącym gardle. Natomiast wykrztuśne działanie imbiru pomaga w rozrzedzaniu śluzu, który zalega w drogach oddechowych i utrudnia prawidłowe oddychanie. Co więcej, imbir na nudności w ciąży byłby jednym z naturalnych sposobów na złagodzenie tej przykrej dolegliwości, która jest tak znamienna dla tego okresu w życiu kobiety. Nie wspominając o tym, że jest to również pyszny i rozgrzewający dodatek do herbaty, który jest dobry zwłaszcza na zimę i chłodniejsze dni. Jednak powstaje przy tym pytanie, czy w ciąży można spożywać imbir? A jeśli tak, to jaka jego dawka jest optymalna dla kobiety ciężarnej?
Imbir a ciąża – czy można go bezpiecznie stosować, będąc w stanie błogosławionym?
Obecnie brak jest jasnych danych lub wiarygodnych badań, które jednoznacznie rozstrzygnęłyby, czy imbir na zgagę w ciąży lub inną dolegliwość, jest dobrym bądź złym rozwiązaniem. A to z pewnością bardzo ułatwiłoby całą sprawę. Jednak sami lekarze radzą zachować ostrożność i przestrzegają przed stosowaniem imbiru, zwłaszcza na początku ciąży w pierwszym trymestrze.
Jedną z przyczyn jest to, że jego spożywanie może podrażnić układ pokarmowy przyszłej mamy, co w konsekwencji może negatywnie wpływać na jej samopoczucie. Oprócz tego może zaburzyć prawidłowy rozwój płodu, a nawet spowodować poronienie w pierwszych miesiącach ciąży. Natomiast później można spożywać imbir, ale z umiarem w rozsądnych ilościach i najlepiej po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Generalnie przyjmuje się, że jego maksymalna dopuszczalna dawka to mniej więcej 2 g dziennie, gdy jest w wersji sproszkowanej. Warto przy tym pamiętać, że przyjmowanie jego zbyt wielkiej ilości może sprowokować skurcze macicy, co w ostatnich miesiącach ciąży może spowodować poród przed terminem.
Imbir w ciąży – przeciwwskazania do jego spożywania
W związku z powyższym imbir w ciąży jest dozwolony, aczkolwiek w umiarkowanych ilościach. Oczywiście pod warunkiem, że nie istnieją inne przeciwwskazania do jego stosowania, które wynikają z pewnych problemów zdrowotnych.
A mianowicie spożywanie imbiru jest stanowczo odradzane osobom, które:
- mają przewlekłe schorzenia z przewodem pokarmowym i cierpią na wrzody żołądka bądź dwunastnicy, a także refluks żołądkowo – przełykowy, ponieważ może nasilić ich objawy
- są narażone na problemy związane z krzepnięciem krwi (np. hemofilia) oraz ciśnieniem tętniczym (zarówno dotyczy to nadciśnienia, jak i niedociśnienia)
- chorują na cukrzycę
- czeka w najbliższym czasie zabieg chirurgiczny lub operacje, ponieważ może on zaburzyć prawidłowe krzepnięcie krwi.
W innym przypadku można go stosować i korzystać z jego wyjątkowych właściwości, aby poczuć się lepiej i poradzić z nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Jednak w ciąży należy zwrócić uwagę na dzienną ilość spożywanego imbiru. I pod żadnym pozorem nie przekraczać jego dopuszczalnej maksymalnej dawki, która mogłaby zaszkodzić nie tylko przyszłej mamie, ale i rozwijającym się w jej brzuchu maluszkowi. Wobec tego na pewno dobrze jest zrezygnować z jego spożywania zarówno w pierwszych, jak i w ostatnich miesiącach ciąży.
Rozgrzewający napar lub herbata z imbirem w ciąży – w jaki sposób można przygotować zdrowy napój?
Jeśli więc nie mamy żadnych przeciwwskazań do spożywania imbiru, to warto skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Zwłaszcza gdy dokuczają nam pewne dolegliwości i chcielibyśmy w naturalny sposób je złagodzić.
- Dobrym pomysłem jest przykładowo herbata lub napar z imbiru w ciąży, który nie tylko może nieco ulżyć w porannych nudnościach, ale i ma działanie wzmacniające organizm.
- Co więcej, jest to również znakomity napój rozgrzewający, który będzie niezwykle pomocny przy przeziębieniu z towarzyszącym mu bólem gardła, kaszlem oraz katarem.
- Współcześnie można wybrać korzeń imbiru w wersji świeżej lub sproszkowanej. Ostatni z nich jest nieco łatwiejszy w użyciu.
- Niemniej nikogo nie powinien dziwić fakt, że to właśnie świeży korzeń imbiru w postaci charakterystycznego kłącza, jest najbardziej wartościowy, szczególnie pod kątem zawartych w nich składników odżywczych.
- Lepiej jednak nie jeść go na surowo, ale pokroić w plasterki i zrobić z niego ziołowy napar albo dodać do herbaty.
- Warto przy tym pamiętać, że równie istotne jest przechowywanie świeżego imbiru w odpowiedni sposób, żeby zachował on swoje właściwości lecznicze.
- W tym celu najlepiej schować go do lodówki, ale uprzednio dobrze jest go delikatnie owinąć w papier śniadaniowy lub ręcznik papierowy.
Natomiast sama herbata imbirowa w ciąży jest nie tylko pyszna, ale również i pozwala rozgrzać się po powrocie z zimowego spaceru. A jeśli dodamy do niej odrobinę miodu i plasterek cytryny, to zyskujemy prozdrowotny napój o dodatkowym działaniu antybakteryjnym, który wspaniale wzmacnia organizm i poprawia odporność.
- Aby przygotować napar z imbiru lub herbatę, jego plasterki należy wcześniej ugotować w wodzie. Jeżeli jednak nie jesteśmy przekonani do stosowania świeżego korzenia albo nie mamy czasu bądź ochoty na jego krojenie, zawsze można wykorzystać do tego jego sproszkowaną wersję.
- Ponadto tego rodzaju herbata z imbirem w ciąży w jej trzecim trymestrze może okazać się zbawiennym rozwiązaniem dla zatrzymywania się nadmiaru wody w organizmie, które skutkuje m.in. opuchlizną kończyn dolnych.
Jeśli natomiast chodzi o późniejszy czas karmienia piersią, to tutaj również należy zachować pewną ostrożność. Imbir jest zaliczany do tzw. pikantnych przypraw ze względu na swój intensywny aromat.
- Dlatego też istnieje możliwość, że może przeniknąć do kobiecego mleka i zmienić jego smak, który z kolei może nie przypaść do gustu maluszkowi. W dodatku przypuszcza się, że spożywanie imbiru przez karmiącą mamę może być przyczyną pojawienia się u niemowlaka problemów z bolącym brzuszkiem.
- Warto zatem i w tym wypadku zachować daleko idącą ostrożność. Kobieta podczas laktacji może spróbować wypić trochę herbaty imbirowej lub zjeść potrawę z dodatkiem tej przyprawy. Ale potem należy obserwować karmionego maluszka i sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.
Autor artykułu:
Kryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.