Nasz Sklep używa Cookies i innych technologi w celu polepszania dopasowania oferty dla Ciebie. Informacje zebrane za pomocą tych technologi wykorzystujemy w celach marketingowych i analitycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików Cookie. Szczegółowe informacje na temat Cookie oraz regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną dla naszej strony znajdziesz klikając na przycisk "Więcej informacji".
Grana padano, parmezan i ser podpuszczkowy w ciąży - czy można jeść te produkty?
Wyjaśniamy, jakie sery w ciąży mogą być bezpiecznie spożywane przez przyszłą mamę, a z których lepiej zrezygnować na ten wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety.
Czy każdy ser jak grana padano czy parmezan jest dobrym i przede wszystkim bezpiecznym rozwiązaniem dla przyszłej mamy?
Bez wątpienia codzienna dieta przyszłej mamy powinna być urozmaicona i przede wszystkim zbilansowana w optymalny sposób. A wszystko w tym celu, aby wraz ze spożywanymi pokarmami kobieta w ciąży dostarczała sobie i swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku dużo wartościowych składników odżywczych, które są wręcz niezbędne dla zdrowia obojga. Oczywiście w dzisiejszych czasach można wybierać spośród różnego rodzaju pożywienia, które nie tylko jest bogate w tak potrzebne witaminy i minerały. Ale i wyróżniają się one swoim wybornym smakiem.
-
Idealnym przykładem takich produktów spożywczych są w głównej mierze sery, które są dostępne w rozmaitych wariantach i gatunkach, jak przykładowo parmezan czy grana padano w ciąży.
-
Należą one do tzw. nabiału, który jest jednym z najlepszych źródeł wapnia i białka w pożywieniu, ale nie wyłącznie.
-
Jednak jak się okazuje, to nie każdy rodzaj serów w ciąży jest polecany dla przyszłej mamy, a część z nich jest nawet bezwzględnie zakazana!
Kluczowe są przy tym kwestie zdrowotne, które są bezpośrednio związane z możliwością zarażenia się niebezpieczną bakterią o nazwie Listeria monocytogenes, wywołującą groźną w skutkach chorobę listeriozę. Dlatego też wybór odpowiedniego rodzaju sera w ciąży ma niebagatelne znaczenie nie tylko dla zdrowia przyszłej mamy, lecz przede wszystkim i życia jej dziecka, które może być w tym przypadku poważnie narażone.
-
Warto zatem uprzednio dobrze zorientować się, które z tego typu produktów spożywczych można bezpiecznie jeść w stanie błogosławionym, a od jakich należy bezwzględnie się powstrzymywać.
-
Generalnie najważniejszym wyznacznikiem jest w tym przypadku nie tyle rodzaj mleka, z którego konkretny ser został wyprodukowany, ale przede wszystkim to, czy jest ono pasteryzowane bądź nie.
-
Jednak istnieją tutaj pewne wyjątki, o których dobrze jest wiedzieć i mieć je na uwadze, zanim wykluczymy dany produkt spożywczy ze swojej codziennej diety.
-
Świetnym przykładem jest chociażby ser podpuszczkowy w ciąży, który można podzielić na kilka poszczególnych gatunków. I co ważniejsze, to nie każdy z nich jest definitywnie zakazany w stanie błogosławionym.
-
Niektóre z nich mimo wszystko można bezpiecznie spożywać nawet na surowo, a są i takie, które lepiej poddać wcześniejszej obróbce cieplnej we właściwej temperaturze, co wyjaśnimy szczegółowo w dalszej części artykułu.
Ser grana padano w ciąży – czy jest dozwolony w stanie błogosławionym i co koniecznie trzeba wiedzieć na jego temat?
Laktator beż użycia rąk marki BabyOno. Zobacz jaki jest super!
Jednym z dylematów żywieniowych wielu kobiet ciężarnych jest kwestia spożywania określonych rodzajów serów. Głównie chodzi o to, które z nich faktycznie można jeść bez żadnych skutków ubocznych, a jakich lepiej się wystrzegać, żeby nie zaszkodzić nie tylko sobie samej, ale przede wszystkim noszonemu pod sercem maleństwu.
Z tego powodu nierzadko pojawia się pytanie, czy pyszne grana padano w ciąży jest wskazane i można go bez obaw dodać do ulubionych potraw?
-
Na początku warto sobie uzmysłowić, że jest to twardy i długo dojrzewający (trwa to średnio do aż 2 lat) ser podpuszczkowy, który powstaje z mleka krowiego, przeważnie niepasteryzowanego.
-
Dlatego też już sam ten fakt skłania do zastanowienia się, czy ser grana padano w ciąży jest stosownym rozwiązaniem. Zwłaszcza gdy dobrze zdajemy sobie sprawę, że wytwarza się go z surowego w pełni mleka.
-
Natomiast ostateczna odpowiedź nie jest oczywista, chociażby ze względu na to, że jest to jeden z serów, które długo dojrzewają zanim będą przeznaczone do spożycia. To m.in.. sprawia, że grana padano jest twardy, a nie miękki. A jak wiadomo, to właśnie nadmierna wilgotność przyczynia się do namnażania się groźnych bakterii w tego typu produktach spożywczych.
Niemniej ser grana padano w ciąży zaleca się spożywać przede wszystkim po uprzednim poddaniu go obróbce termicznej w dość wysokiej temperaturze, przynajmniej 75 stopni Celsjusza. Pamiętając, że im jest ona wyższa, tym lepiej i tym samym bezpieczniej dla przyszłej mamy i jej dziecka, ponieważ gwarantuje to całkowite pozbycie się szkodliwych dla zdrowia bakterii listeriozy
-
Co więcej, nie jest to trudne do zrealizowania zalecenie, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę fakt, do czego wykorzystuje się zazwyczaj ser grana padano. Przeważnie jest wykorzystywany on do smażenia, gotowania czy pieczenia. W związku z tym można go zastosować do zapiekania tradycyjnej pizzy czy też makaronu, a także nadaje się do przyrządzenia aromatycznego sosu czy jako dodatek do zupy.
-
Na pewno będąc w stanie błogosławionym dobrze jest poszukać w sklepie sera grana padano, który został wytworzony z mleka pasteryzowanego, jeśli chcemy zjeść go na surowo.
-
Natomiast ze względu na potraktowanie go jako dopełnienie innych potraw, co jest często równoznaczne z podgrzaniem go do wysokiej temperatury, nie jest to bezwzględnie koniecznie.
Dlatego jeśli przyszła mama akurat znajduje się w takiej sytuacji, że zjadła grana padano w ciąży i obawia się, czy nie zaszkodzi to dziecku', to jeżeli ser był dodatkiem do ciepłego dania, to można być spokojnym o zdrowie swoje i maleństwa. Zwłaszcza, że w tym przypadku nie istnieje zbyt duże prawdopodobieństwo zakażenia się listeriozą.
Włoski przysmak, czyli parmezan w ciąży – jakie są aktualne zalecenia w kwestii spożywania tego rodzaju sera przez kobiety w stanie błogosławionym?
Muuvo wóżek wielofunkcujny dla dzieci. Zobacz wszystkie wzory tutaj.
Podobnie jak wspomniane wyżej grana padano, również i ser parmezan w ciąży stanowi dylemat żywieniowy wśród wielu przyszłych mam. Szczególnie, że wytwarza się go z niepasteryzowanego mleka. A jak dobrze już wiemy, to jest ono zakazane w stanie błogosławionym. Głównie ze względu na ryzyko zarażenia się bakteriami wywołującymi listeriozę.
Jednak jak się okazuje, to parmezan z mleka niepasteryzowanego w ciąży jest jednym z wyjątkowych serów, które nie tylko wtedy można, ale warto nawet spożywać, ponieważ jest świetnym źródłem cennych witamin (zwłaszcza z grupy B: B12, B2 i B6, a także A i D oraz E) i minerałów, w tym wapnia i fosforu oraz magnezu.
A z jakich powodów stanowi wyjątek pośród tego rodzaju produktów z kategorii nabiału?
-
Parmezan jest to znakomity przykład na ser podpuszczkowy dojrzewający w ciąży, który choć produkowany jest z mleka niepasteryzowanego, to może być bezpiecznie spożywany przez przyszłą mamę. I to niekoniecznie przy wcześniejszym poddaniu go wysokiej temperaturze, jak jest to wymagane w przypadku grana padano.
Zacznijmy od tego, że włoski ser dojrzewający w ciąży w postaci parmezanu, jest twardy i suchy, a także wyróżnia się zwartą konsystencją. A to wszystko sprawia, że zarówno na jego powierzchni, jak i we wnętrzu, bakterie mają ograniczone możliwości utrzymania się i namnażania..
-
Ponadto wytwarza się go z tzw. podpuszczki cielęcej, a następnie całą masę podgrzewa się w temperaturze 50 stopniach Celsjusza. Nie wspominając już o tym, że mleko, z którego produkowany jest parmezan, wcześniej jest poddawane bardzo rygorystycznym kontrolom i przebadane w celu wykrycia ewentualnych bakterii. Jest to również ser długo dojrzewający i to nawet do 3 lat, co również ma znaczenie dla przyszłej mamy.
-
I chociaż można czasem przeczytać różne opinie na forum, o tym, czy parmezan w ciąży jest dozwolony, to warto wiedzieć, że ze względu na sposób jego produkcji, można go bezpiecznie spożywać w stanie błogosławionym. Również w wersji na surowo. Ale jeśli mamy wątpliwości, to zawsze można ten ser wykorzystać do podkreślenia smaku innych dań, np. z kuchni włoskiej, takich jak zapiekanki, spaghetti czy pizzy, itd.
Jeżeli więc doszło już u przyszłej mamy do sytuacji, że zjadła parmezan w ciąży, to tak naprawdę nie ma żadnych powodów do niepokoju. Oczywiście warto tutaj zwrócić uwagę na ilość spożywanego sera, który ma zazwyczaj dużą zawartość sodu. Jego nadmiar w codziennej diecie nie jest wskazany, i to nie tylko dla kobiet ciężarnych.
A ser podpuszczkowy niedojrzewający w ciąży?
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o jednej istotnej kwestii. Grana padano czy parmezan to rodzaj serów dojrzewających podpuszczkowych, które - jak już wyjaśniliśmy - można jeść w ciąży. Oczywiście warto szukać produktów spożywczych ze sprawdzonych źródeł, co jest niezwykle istotne w stanie błogosławionym.
A co z serami podpuszczkowymi niedojrzewającymi? Generalnie kluczowym wyznacznikiem powinno być to, z jakiego mleka zostały one wyprodukowane. Jeżeli z mleka pasteryzowanego, jak np. włoska mozzarella, to jak najbardziej są dozwolone w ciąży. W innym wypadku lepiej z nich zrezygnować.
Kryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.