Nasz Sklep używa Cookies i innych technologi w celu polepszania dopasowania oferty dla Ciebie. Informacje zebrane za pomocą tych technologi wykorzystujemy w celach marketingowych i analitycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików Cookie. Szczegółowe informacje na temat Cookie oraz regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną dla naszej strony znajdziesz klikając na przycisk "Więcej informacji".
Chipsy, orzeszki ziemne i fast foody w ciąży: czy można jeść przekąski w stanie błogosławionym?
Masz ochotę na chipsy w ciąży lub inne przekąski? Podpowiadamy, które z nich można jeść, a jakich lepiej unikać.
Każda przyszła mama powinna zadbać o swoją dietę, która koniecznie musi być urozmaicona i bogata w różnego rodzaju pożywienie. Wszystko to, żeby dostarczyć własnemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii oraz składników odżywczych, dzięki którym płód będzie mógł rozwijać się prawidłowo. Niemniej jednak u kobiet w stanie błogosławionym pojawia się często ogromna chęć na zjedzenie chipsów lub popularnych i łatwo dostępnych fast foodów. Czy jednak tego rodzaju przekąski w ciąży są wskazane i można je spożywać bez wyrzutów sumienia?
Czy można jeść chipsy w ciąży?
- Przeważnie ochota na chipsy w ciąży u kobiet spodziewających się dziecka bywa niezwykle duża.
- Dzieje się zapewne z tego powodu, iż są one bardzo kaloryczne, a jak wiadomo – w stanie błogosławionym zwiększa się zapotrzebowanie na kalorie.
- Oprócz tego klasyczne chipsy solone czy dostępne w różnych kombinacjach smakowych są same w sobie niesamowicie kuszące i trudno się im oprzeć.
- Szczególnie gdy już wcześniej przyszła mama lubiła podjadać tego typu przekąski między głównymi posiłkami lub w trakcie oglądania filmów.
- Niemniej jednak czipsy w ciąży nie są zalecane, a nawet naukowcy przestrzegają każdego przed ich nadmiernym spożyciem. Dzieje się tak dlatego, ponieważ szkodzą one poważnie zdrowiu.
- I co najważniejsze, zwłaszcza dla kobiet w stanie błogosławionym, oprócz wysokiej kaloryczności, to nie mają one żadnych wartości odżywczych.
A oprócz tego chipsy:
- zawierają niebezpieczne dla ludzkiego organizmu tzw. utwardzone tłuszcze trans. Ich spożywanie jest jedną z przyczyn wzrastania złego cholesterolu LDL, a tym samym doprowadzają do zmniejszenia dobrego cholesterolu HDL.
- W konsekwencji może doprowadzić to do pojawienia się miażdżycy naczyń tętniczych oraz innych schorzeń związanych z układem krążenia. Szczególnie dotyczy to serca, gdyż pogarszają jego pracę.
- Z kolei mocno solone chipsy w ciążysprawiają, że w organizmie przyszłej mamy może dojść do zatrzymywania się wody, a rezultatem będą m.in. opuchnięte kończyny dolne. Ponadto nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, które w stanie błogosławionym może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia zarówno dla kobiety, jak i jej dziecka.
- W dodatku w czipsach jest najczęściej obecny chemiczny związek nazywany akrylamidem, który według badaczy i naukowców może być powodem zwiększonej ilości zachorowań na nowotwory. Co więcej, uważa się, iż posiada on również negatywne oddziaływanie na układ nerwowy i może go również uszkodzić u płodu, gdy dostanie się do niego przez łożysko.
- Natomiast nadmierna zawartość tłuszczu oraz złej jakości olej używany przy ich produkcji są jednymi z przyczyn nadwagi i otyłości, a także powszechnych chorób cywilizacyjnych takich jak chociażby cukrzyca (głównie typu 2) bądź poważnych problemów ze strony układu krążenia.
Chipsy a dziecko:
W związku z powyższym jedzenie chipsów w ciąży, zwłaszcza w dużych ilościach,może źle wpływać nie tylko na ogólne zdrowie przyszłej mamy, ale i rozwijającego się w jej brzuchu maleństwa, które:
- może nie otrzymywać wystarczającej porcji składników mineralnych i być niedożywione, a przez to urodzić się z niską wagą;
- istnieje ryzyko, że po urodzeniu dziecko będzie mieć mniejszy obwód głowy, co może skutkować problemem neurologicznym w kontekście tzw. wieku rozwojowego, który może być opóźniony;
- jest też narażone na inne schorzenia zdrowotne, które mogą ujawnić się na późniejszym etapie życia, w tym na cukrzyce bądź choroby układu krążenia i nawet wady serca.
Zatem odpowiedź na pytanie, czy w ciąży można jeść chipsy,wydaje się być oczywista. Jednak nie oznacza to, że przyszła mama musi całkowicie zrezygnować z ich jedzenia, ale z pewnością należy zachować przy tym sporo umiaru.
Przede wszystkim umiar i zdrowy rozsądek
- Można raz na jakiś czas spróbować jednego lub paru czipsów, ale pod kilkoma warunkami.
- Zwróćmy baczną uwagę na ich jakość oraz skład, który powinien być jak najprostszy i nie zawierać sztucznych konserwantów ani barwników.
- Sprawdźmy i oceńmy zawartość ilości soli, tłuszczu oraz cukru, ponieważ nie powinno być ich za dużo w diecie kobiety ciężarnej.
- Najlepiej wybierać chipsy, które nie są zbyt tłuste ani nadmiernie solone.
Niemniej zachowując wszystkie te środki ostrożności, pamiętajmy, żeby znacząco ograniczyć ilość tego typu niezbyt zdrowych przekąsek nie tylko w stanie błogosławionym, ale i później. Ponadto ciekawą alternatywą dla chipsów są chrupki kukurydziane w ciąży, które są chociaż bogate w błonnik.
Orzeszki ziemne w ciąży – jeść czy nie?
Kolejnym rodzajem przekąski są orzechy ziemne w ciąży, które u niejednej przyszłej mamy mogą budzić wątpliwości. Chociaż z jednej strony są one dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych witamin i składników mineralnych takich jak:
- magnezu, który ma właściwości przeciwskurczowe i wpływa pozytywnie na układ nerwowy
- potasu
- żelaza, które zapobiega w anemii
- kwasu foliowego, tak potrzebnego na początku ciąży
- wapnia
- czy błonnika, który pomaga przy zaparciach, czyli jednej z najczęstszych dolegliwości błogosławionego stanu
- to bardzo często bywają też dość silnym alergenem.
- niemniej ze względu na liczne właściwości prozdrowotne są nawet wskazane dla kobiet ciężarnych
- i tak większość przyszłych mam stara się ich unikać w swojej diecie w obawie, że u ich dziecka pojawi się uczulenie i alergia pokarmowa na orzechy.
Czy słusznie?
Obecnie przeprowadzone liczne badania nad dietami eliminacyjnymi dowodzą, iż orzeszki solone w ciąży nie potwierdzają zależności pomiędzy spożywaniem przez nie alergenów a zwiększeniem ryzyka pojawienia się alergii u malucha.
Wręcz przeciwnie, ponieważ spożywanie ich niewielkich ilości przez kobietę może właśnie go zmniejszyć. Warto jednak wiedzieć, że nie można jeść zbyt dużo orzeszków ziemnych w ciąży, ponieważ mogą spowodować zbyt duży przyrost masy ciała. I lepiej wybierać je w wersji bez dodatku soli.
Fast food w ciąży – czy frytki, hamburger, kebab albo pizza są dozwolone?
Hamburger i kebab w ciąży to rodzaje fast foodów, których należy unikać, ponieważ są to tylko puste kalorie i brak w nich cennych składników odżywczych. A ponadto są one bogate w tłuszcz i sól, których dużych ilości powinna unikać w diecie przyszła mama.
Tymczasem pizza w ciąży stanowi pewien wyjątek, zwłaszcza gdy upieczemy ją w domu z wykorzystaniem wysokiej jakości produktów. Trzeba jednak bacznie przyjrzeć się temu, z czego konkretnie będziemy korzystać do jej przygotowania.
W ciąży zakazane jest jedzenie serów pleśniowych, które są popularnym dodatkiem do pizzy, ani tym bardziej surowego salami ze względu na ryzyko zarażenia niebezpieczną dla płodu bakterią tzw. listerią. Jeśli jednak w naszej pizzy będzie dużo warzyw i wysokiej jakości wędliny, to możemy od czasu do czasu zjeść ją w stanie błogosławionym.
Autor artykułu:
Kryspina - szuka ciekawych, niebanalnych, a jednocześnie przydatnych produktów dla rodziców i dzieci, dba o ich jakość oraz o to, by asortyment sklepu zapewniał szeroki wybór. Prywatnie miłośniczka zdrowego odżywiania i naturalnych kosmetyków, spędzająca aktywnie czas - najchętniej podczas pieszych górskich wycieczek. Wytrwała, empatyczna i dbająca o relacje, zarówno rodzinne, jak i biznesowe.